torstai 23. lokakuuta 2008

Majoneesi - perusresepti ja pari sovellusta

Itse tehty majoneesi pesee käytännössä aina kaupan purkkitavaran. Varmista, että kananmunat joita käytät, ovat tuoreita. Majoneesin teko saatetaan mieltää työlääksi, mutta pienellä harjoittelulla herkullinen kastike syntyy helposti. Suurempia määriä kerralla vamistettaessa on tehosekoitin hyvä apuri.

Perumajoneesi (1 annos)

Ainekset:

1 kananmunan keltuainen
1 tl dijon sinappia
1 rl viinietikkaa (tai lime-/sitruunamehua)
1 dl rypsiöljyä
Suolaa
Pippuria

Valmistus:
Erottele kananmunan keltuainen valkuaisesta. Laita keltuainen kulhoon (tai tehosekoittimeen) ja sekoita joukkoon etikka ja sinappi. Lisää öljy joukkoon ohuena nauhana vatkaten koko ajan seosta voimakkaasti. Jos vatkaat majoneesin käsin, kannattaa öljyä lisätä alkuun pisaroittain ja valuttaa kulhon reunaa pitkin. Loppua kohden öljyä voi kaataa reippaammalla kädellä.

Mausta lopuksi makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää.

Vinkkejä:
Pallovispilä on oivallinen työkalu majoneesin valmistukseen. Jos vatkaat majoneesin käsin eikä sinulla ole ylimääräistä käsiparia apunasi, valitse raskas kulho, joka pysyy paikoillaan vatkattaessa. Oliiviöljyäkin voi käyttää, mutta se antaa majoneesille makua. Voimakasarominen neitsytoliiviöljy ei pidä kovasta vatkaamisesta. Esimerkiksi tehosekoittimessa siitä tulee karvaan makuista.

Lime-chili-valkosipulimajoneesi

Oivallinen lisukekastike grillatulle kalalle sekä muille meren herkuille.

Ainekset:
1 annos perusmajoneesia, jossa etikka on korvattu limen mehulla.
1 limen kuori raastettuna
½ punainen chili
½-1 valkosipulin kynsi
Muutama pisara thaimaalaista kalakastiketta

Valmistus:
Raasta limen kuori, silppua valkosipuli ja chili hyvin hienoksi. Valmista majoneesi yllä olevan perusohjeen mukaan, mutta korvaa etikka limen mehulla. Sekoita joukkoon limen kuori, chili ja valkosipuli. Mausta muutamalla pisaralla kalakastiketta ja anna maustua pari tuntia ennen käyttöä.

Caesar kastike

Kastikeresepti caesar-salaatille.

Ainekset:

1 annos perusmajoneesia
4 anjovisfilettä
1 valkosipulin kynsi
1,5 dl parmesanraastetta
Worcestershire kastiketta
1 ruokalusikka maitoa

Valmistus:
Valmista majoneesi yllä olevan perusohjeen mukaan. Silppua valkosipuli ja anjovisfileet pieneksi ja sekoita joukkoon. Raasta parmesanjuusto ja sekoita sekin majoneesin joukkoon. Mausta lopuksi muutamalla pisaralla Worcestershire kastiketta ja ohenna kastike sopivaksi maidolla.

Vinkki:
Alä käytä valmista parmesanraastetta, vaan raasta aina juusto itse. Maku on aivan erilainen. Säästäväisille hyvä korvike aidolle parmesaanille on itävaltalainen Asmonte-juusto, jota on löytynyt ainakin Turun alueen Citymarketeista. Hinta on noin puolet halvempi kuin Parmigiano Reggiano ja ruuan joukossa ei ainakaan tällainen maallikko huomaa maussa juurikaan eroa.