Tätä hyvin yksinkertaista mutta hurmaavan herkullista sunnuntairuokaa on Hanna tarjoillut usein. Reseptiä hän on modifioinut nerokkaasti pienellä "piparkakkulisällä"
Ainekset:
2 rkl voita
1 ½ kg naudanpaistia
suolaa
8 dl lihalientä
1 sipuli lohkoina
1 tanko varsiselleriä paloina
2 porkkanaa paloina
1-2 laakerinlehteä
6 kokonaista maustepippuria
4 anjovisfileetä
1 kourallinen muserrettua ruskeaa piparkakkua
1 rkl punaviinietikkaa
1 ½ rkl siirappia
Kastike:
n. 7 dl paistin keitin lientä
4 rkl pehmeää voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl anjovislientä
1 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
Valmistus:
- Ruskista voi valurautapadassa.
- Hiero huoneenlämpöisen paistin pintaan suolaa ja ruskista se kauttaaltaan padassa voissa.
- Kuumenna lihaliemi.
- Hienonna sillä aikaa anjovisfileet leikkuulaudalla haarukalla, siirrä syvälle lautaselle. Muserra piparkakut sekaan.
- Lisää lautaselle kauhallinen kuumaa lihalientä, sekoittele hyvin tahnaksi.
- Kaavi seos pataan lihan seuraksi, laita paistin reunoille kaikki loput ainekset; porkkanat, sipuli, selleri, mausteet, etikka ja siirappi.
- Lisää myös loput kuumasta liemestä
- Keitä paistia liedellä miedolla lämmöllä, tai uunissa (170c) 2h, kunnes paisti on kypsä. Ota se pois liemestä ja kääri alumiinifolioon tasaantumaan.
- Valmista kastike: Siivilöi liemi, n. 7 dl ja laita se kattilaan.
- Mausta liemi anjovisliemellä ja kiehauta. Sekoita jauhot pehmeään voihin ja lisää kastikkeeseen koko ajan vatkaten.
- Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Kaada kastikekulhoon.
- Viipaloi paisti kauniisti tarjoiluvadille ja kruunaa kastikkeella.