tiistai 5. helmikuuta 2008

Linnapaisti eli kartanopaisti (6-8:lle)

Tätä hyvin yksinkertaista mutta hurmaavan herkullista sunnuntairuokaa on Hanna tarjoillut usein. Reseptiä hän on modifioinut nerokkaasti pienellä "piparkakkulisällä"



Ainekset:
2 rkl voita
1 ½ kg naudanpaistia
suolaa
8 dl lihalientä
1 sipuli lohkoina
1 tanko varsiselleriä paloina
2 porkkanaa paloina
1-2 laakerinlehteä
6 kokonaista maustepippuria
4 anjovisfileetä
1 kourallinen muserrettua ruskeaa piparkakkua
1 rkl punaviinietikkaa
1 ½ rkl siirappia

Kastike:
n. 7 dl paistin keitin lientä
4 rkl pehmeää voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl anjovislientä
1 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Valmistus:

  1. Ruskista voi valurautapadassa.
  2. Hiero huoneenlämpöisen paistin pintaan suolaa ja ruskista se kauttaaltaan padassa voissa.
  3. Kuumenna lihaliemi.
  4. Hienonna sillä aikaa anjovisfileet leikkuulaudalla haarukalla, siirrä syvälle lautaselle. Muserra piparkakut sekaan.
  5. Lisää lautaselle kauhallinen kuumaa lihalientä, sekoittele hyvin tahnaksi.
  6. Kaavi seos pataan lihan seuraksi, laita paistin reunoille kaikki loput ainekset; porkkanat, sipuli, selleri, mausteet, etikka ja siirappi.
  7. Lisää myös loput kuumasta liemestä
  8. Keitä paistia liedellä miedolla lämmöllä, tai uunissa (170c) 2h, kunnes paisti on kypsä. Ota se pois liemestä ja kääri alumiinifolioon tasaantumaan.
  9. Valmista kastike: Siivilöi liemi, n. 7 dl ja laita se kattilaan.
  10. Mausta liemi anjovisliemellä ja kiehauta. Sekoita jauhot pehmeään voihin ja lisää kastikkeeseen koko ajan vatkaten.
  11. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Kaada kastikekulhoon.
  12. Viipaloi paisti kauniisti tarjoiluvadille ja kruunaa kastikkeella.
Tarjoa keitinperunain ja vihannesten kera.