tiistai 22. tammikuuta 2008

Lohta omassa liemessään

Tämä herkullinen resepti on suomalaisen gastronomian "Grand old man'in" Eero Mäkelän käsialaa.

Ainekset:
500g lohen ruotoja
700g lohifileetä
50g porkkanaa kuorittuna
50g lanttua kuorittuna
50g purjoa
2 valkosipulinkynttä
50g kaalia
8 rkl keitettyjä ohrasuurimoita
(esim. Myllyn Paras esikeitetty kokonainen ohrasuurimo)
8 valkopippuria
merisuolaa
muutama tillinoksa

Valmistus:
Pese ruodot kylmällä vedellä, pane kattilaan ja lisää kylmää vettä kunnes peittyvät hyvin. Lisää suolaa, kiehauta, kuori vaahto huolellisesti pois. Keitä hiljaa 20 min, siivilöi.

Leikkaa vihannekset ½ cm kuutioiksi. Mausta liemi (6 dl) suolaltaan sopivaksi, lisää siihen vihannekset, pippurit ja tillinoksat. Keitä hiljaa kannen alla 10 min.

Leikkaa lohi isoiksi n. 40 g kuutioiksi ja aseta laakeaan voideltuun kattilaan.

Poista liemestä tillinoksat ja kaada kuumana lohipalojen päälle. Peitä kannella ja kypsennä kiehumatta n. 5 min, välillä kattilaa varovasti ravistaen. Lisää lopuksi ohrasuurimot.

Annostele syville lautasille.