tiistai 22. tammikuuta 2008

Coeur de Filét Provencale

Tässä on ranskalaisen keittiön klassikko, juhlaruokien aatelia. Onnistuu aina, jos olet onnekas saamaan ensiluokkaisen filéen ja kunhan et paista sitä liian kypsäksi.

Ainekset:
1 kokonainen naudan sisäfilé (n. 1-? kg)
2 kg kuorittua viipaloitua perunaa
3 rasiaa huuhdottuja puolitettuja herkkusieniä
8-10 kuorittua valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
Voita, suolaa, mustapippuria myllystä
punaviiniä
2 puhdasta keittiöpyyhettä
2 uuninpeltiä

Valmistus:
Kaada itsellesi lasi punaviiniä, nauti. Ota n. 100 g voita huoneenlämpöön notkistumaan. Puhdista filé kalvoista, leikkaa haarautuva osa siististi irti ja jätä fileet lämpimään 1-2 tunniksi. (Voit myös parfymoida fileet punaviinillä: laita fileet kulhoon ja lorauta päälle hieman punaviiniä ja pyörittele, jätä lämpimään)

Säädä uuni 200 C.

Valmista valkosipulinkynnet Heikkisen Eskon tapaan: Laita reilu hyppysellinen suolaa leikkuulaudalle ja murskaa kynnet veitsenterällä lappealtaan suolan päällä, hienonna suolan sekaan.

Lisää puolet valkosipulista notkistuneen voin joukkoon, laita leivinpaperille ja muotoile voista "karamelli", jäähdytä pakastimessa.

Keitä huuhdottuja, valutettuja perunoita 5 min suolavedessä, valuta. Laita perunat kulhoon, lisää reilu loraus hyvää oliiviöljyä, loput valkosipulit ja mustapippuria myllystä, sekoittele hyvin. Asettele perunat voidellulle syvälle uuninpellille tasaisesti, paista uunin keskiosassa n.1 tunti, vähennä lämpöä tarvittaessa.

Perunoiden lähes kypsyttyä, pippuroi fileet ja ruskista kauttaaltaan valurautapannussa kuumassa voi-öljyseoksessa.

Siirrä perunat uunin alimmalle tasolle ja laita filé matalammalla pellillä uunin yläosaan, paista 10 min. Jos haluat kypsemmän fileen, paista vielä 5 min.

Ota filé uunista ja nosta leikkuulaudalle, kääri huolella pyyhkeen sisään ja kääri vielä toisen pyyhkeen sisään tiiviiksi paketiksi. Anna rauhoittua 10-15 min. Ota "valkosipulivoikaramelli" pakastimesta lämpimään. Leikkele siivuiksi. Paista sillä aikaa kevyesti suolattuja herkkusieniä teflonpannulla kunnes nesteet haihtuvat hieman, lisää nokare voita ja ruskista kevyesti, pidä lämpimänä.

Ota perunat uunista, säädä uuninlämpö 250 C. Vapauta filé käärinliinoistaan, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Asettele herkkusienet uuninpellin kulmiin keoiksi, nosta siivutettu filé muodossaan kauniisti pellille ja lisää voisiivut lomittain filé-siivujen väliin. Suolaa ja pippuroi makusi mukaan. Gratinoi kuumassa uunissa muutama minuutti. Kaada itsellesi lasi punaviiniä.

Nosta kokonaisuudessaan pöytään alustalle, nauti voimakkaan(ranskalaisen) punaviinin ja ystävien kera.