Venetsiankävijöitten lempiruoka, sopii juhlaillalliselle suurehkolle joukolle (n.10 hlölle), jolle alla olevat määrät ajateltu.
Ainekset
Kokojyväriisiä 10 hengelle
1 rasia jokiravun pyrstöjä
1 rasia ravunmakuisia kalapuikkoja suolaliemessä
1 rasia mustekalaa liemessä
1 rasia jokisimpukoita suolaliemessä
1 rasia keskikokoisia katkarapuja liemessä
½ plo kuivaa valkoviiniä
3 keltasipulia
parmesanjuustoraastetta
persiljaa
konjakkia liekitykseen
voita paistamiseen
Valmistus:
Aloita kuullottamalla hienoksi silputut sipulit runsaassa voissa isossa kattilassa.
Lisää riisi, jota käsitellään kuten pilahwiriisiä eli kuullotetaan ja lisätään rasioissa oleva neste ja valkoviini liemeksi.
Kypsennetään riisi lähes valmiiksi.
Ruskistetaan paistinpannulla pikaisesti em. kala- ja äyriäispakkaukset, huom. kuivattava siivilässä huolellisesti em. ainekset, koska friteeraus onnistuu parhaiten. Vältä pitkää paistoa, mikä sitkistää ainekset. Liekitä konjakilla ja sekoita ainekset riisiin.
Lisää seokseen muutaman minuutin kuluttua parmesanjuustoraaste ja aivan viimeksi hienoksi silputtu persilja, osa pinnalle vihreäksi koristeeksi. Osan friteeratuista ja likeitetyistä aineksista voi säästää pintakoristeiksi.
Ongelmat
Liekitys: konjakki pitää kuumentaa, esim. metallikipossa, jonka up0ttaa riisiin vähän ennen liekitystä. Ulkosalla kylmä ilma voi haitata liekitystä. Friteeraus onnistuu parhaiten pienissä erissä, lopuksi ainekset voi yhdistää liekitystä varten. Liekityksen syttyämiseen takkatikut parhaita ellei halua sormenpäitään grillatuiksi.
Parmesan raaste sekoitettava hyvin ja mieluimmin jatkuvasti lisäten, ettei juusto sula suuriksi paakuiksi seokseen. Riisin oltava laadultaan hyvää, irtonaista, koska muuten em. seoksesta tulee riisipuuroa.
Juomasuositus:
Tarjoillaan kuivahkon valkoviinin kanssa. esim. Lorenz Pinot Gris.
Ainekset
Kokojyväriisiä 10 hengelle
1 rasia jokiravun pyrstöjä
1 rasia ravunmakuisia kalapuikkoja suolaliemessä
1 rasia mustekalaa liemessä
1 rasia jokisimpukoita suolaliemessä
1 rasia keskikokoisia katkarapuja liemessä
½ plo kuivaa valkoviiniä
3 keltasipulia
parmesanjuustoraastetta
persiljaa
konjakkia liekitykseen
voita paistamiseen
Valmistus:
Aloita kuullottamalla hienoksi silputut sipulit runsaassa voissa isossa kattilassa.
Lisää riisi, jota käsitellään kuten pilahwiriisiä eli kuullotetaan ja lisätään rasioissa oleva neste ja valkoviini liemeksi.
Kypsennetään riisi lähes valmiiksi.
Ruskistetaan paistinpannulla pikaisesti em. kala- ja äyriäispakkaukset, huom. kuivattava siivilässä huolellisesti em. ainekset, koska friteeraus onnistuu parhaiten. Vältä pitkää paistoa, mikä sitkistää ainekset. Liekitä konjakilla ja sekoita ainekset riisiin.
Lisää seokseen muutaman minuutin kuluttua parmesanjuustoraaste ja aivan viimeksi hienoksi silputtu persilja, osa pinnalle vihreäksi koristeeksi. Osan friteeratuista ja likeitetyistä aineksista voi säästää pintakoristeiksi.
Ongelmat
Liekitys: konjakki pitää kuumentaa, esim. metallikipossa, jonka up0ttaa riisiin vähän ennen liekitystä. Ulkosalla kylmä ilma voi haitata liekitystä. Friteeraus onnistuu parhaiten pienissä erissä, lopuksi ainekset voi yhdistää liekitystä varten. Liekityksen syttyämiseen takkatikut parhaita ellei halua sormenpäitään grillatuiksi.
Parmesan raaste sekoitettava hyvin ja mieluimmin jatkuvasti lisäten, ettei juusto sula suuriksi paakuiksi seokseen. Riisin oltava laadultaan hyvää, irtonaista, koska muuten em. seoksesta tulee riisipuuroa.
Juomasuositus:
Tarjoillaan kuivahkon valkoviinin kanssa. esim. Lorenz Pinot Gris.